Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Οι «κακοί» ξένοι


Μας εγκατέλειψαν λοιπόν οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας. Σε μια άσχημη για την Ελλάδα στιγμή οι ξένοι βρέθηκαν απέναντι, αντί να είναι στο πλευρό μας. Οι Γερμανοί μάλιστα τόλμησαν να ασκήσουν κριτική για κάποια ιερά θέσφατα της δημόσιας ζωής μας. Όπως είναι οι πρόωρες συντάξεις σε υγιέστατες γυναίκες και σε κόρες κρατικών λειτουργών. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να στρέφονται εναντίον μας εκείνοι ακριβώς που σε τέτοιες ώρες όφειλαν να μας στηρίξουν και να μας απελευθερώσουν απo τα αρπακτικά νύχια των διεθνών κερδοσκόπων;

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κεντρική καινούργια αφήγηση που διακινείται από πολιτικά στελέχη διαφορετικών χώρων, σχολιαστές και ΜΜΕ προς τα αυτιά ενός ουσιαστικά αποσβολωμένου λαικού ακροατηρίου. Και κινδυνεύει να γαλουχήσει ψυχώσεις και αρνητικά αντανακλαστικά που θα πληρώσουμε και πάλι ακριβά στο μέλλον. Μόνιμα για το κάθε τι δυσάρεστο αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους. Που θα μας καθησυχάσουν ψυχικά και θα από-ενοχοποιήσουν κάθε ίχνος ενδεχόμενης ευθύνης που κάποιοι πιθανότατα θα μπορούσαν ενδόμυχα να αναπτύξουν.

Υπάρχουν κατ αρχήν ζητήματα θεσμικής φύσης που επιμένουμε να αγνοούμε. Η συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει ρητά την οικονομική στήριξη μέλους της ευρωζώνης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια του ελλείμματος. Κι από την άλλη η βασική ανησυχία της Γερμανίας και άλλων χωρών είναι η σταθερότητα του νομίσματος. Κάτι εξ άλλου που έχει διατυπωθεί και σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Κινήσεις λοιπόν χρηματοδότησης που βρίσκονται έξω από τις προυποθέσεις δημιουργίας της ευρωζώνης αποτελούν για τους Γερμανούς παράνομες κινήσεις, ικανές να οδηγήσουν την χώρα, την Γερμανία δηλ., εκτός ζώνης του ευρώ!!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οφείλει κάποιος να εκτιμήσει και τις δικές μας πολιτικές που προκάλεσαν το πρόβλημα. Υπερδανεισμός για κατανάλωση, «αναδιανομή»(!) εισοδήματος με δανεικά, το δημόσιο μηχανισμός απορρόφησης της ανεργίας και, μέσω διαφθοράς, «σκοτεινής» διόγκωσης των εισοδημάτων. Επίπλαστη ευημερία με χρήματα που δεν υπήρχαν και με τις ενισχύσεις της ευρωπαικής ένωσης – που σήμερα βέβαια – μετά τις αποκαλύψεις – ενοχλεί τους σκληρά εργαζόμενους λαούς της.

Μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, γίναμε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα και την μικρότερη αξιοπιστία στην ΕΕ, μειώνοντας την δυνατότητα εξυπηρέτηση του χρέους. Η έλλειψη μέτρων για αρκετούς μήνες έκανε τα πράγματα χειρότερα. Όσοι επενδυτές είχαν ελληνικά ομόλογα έτρεξαν να αγοράσουν ασφάλεια. Η ασφάλεια ακρίβυνε, ακολουθώντας τα spreads των ομολόγων. Κάποια hedge funds στοιχημάτισαν υπέρ της χρεοκοπίας ενώ κάποια άλλα κατά. Μετά τα μέτρα και κάποιες λεκτικές εγγυήσεις, η πιθανότητα χρεοκοπίας μειώθηκε. Κάποια hedge funds βγάλανε λεφτά, κάποια άλλα έχασαν.

Είναι φανερό πως μοναχά κοιτώντας στον καθρέφτη θα αντικρίσουμε τον πραγματικό υπεύθυνο των σημερινών μας αδιεξόδων. Κάποιοι όμως που στον καθρέφτη βλέπουν μόνιμα τον Μεγαλέξανδρο δύσκολα θα ομολογήσουν την αλήθεια. Ανακουφίζονται ανακαλύπτοντας υπεύθυνους κάπου αλλού. Τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς, τους Εβραίους, τους κερδοσκόπους, την παγκοσμιοποίηση και, βέβαια, τους μεταρρυθμιστές και τους …νεοφιλελεύθερους. Δεν βλέπουν ποτέ την δική μας τσαπατσουλιά, απληστία, πονηριά και, πολλές φορές, ανικανότητα. Δυστυχώς, τώρα πιά άρχισαν να τα βλέπουν όλοι οι άλλοι.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου